Selskapsorganisering, eierstyring og styrearbeid

Selskapsorganisering og eierstyring

Kommuner og fylkeskommuner har et stadig større behov for samarbeid og eier et stort antall selskaper og juridiske interkommunale samarbeid. Disse er organisert i ulike selskapsformer som aksjeselskap (AS), kommunale foretak (KF), fylkeskommunale foretak (KFK) eller interkommunale samarbeid regulert i kommuneloven. Det er eiers ansvar å sikre en selskapsform som er tilpasset virksomhetens formål, eierstyringsbehov, markedsmessige forhold og konkurranseregelverket. Skal selskapet ta risiko og operere i et marked bør det etableres et selskap med begrenset ansvar. Der selskapet skal yte tjenester til eierne i egenregi kan både interkommunale selskap og foretak være hensiktsmessige former.

Offentlig eierskap stiller krav til eierstyring og selskapsledelse. Selskapene skal forvalte offentlige verdier og yte gode tjenester til innbyggerne. Samtidig opplever mange at kunnskapen om eierskap, styrets roller og praktisk styrearbeid bør styrkes. Folkevalgtes indirekte styring gjennom selskapenes styrer er et tema som krever oppmerksomhet. Rolleklarhet er viktig for resultatoppnåelse, og hvordan eierrollen utøves er avgjørende for selskapene.

Vi har høy kompetanse på eierstyring og selskapsledelse, og bygger vår rådgivning på forskning om verdiskapende styrer og anbefalinger for godt eierskap. Blant disse er KS sin Anbefalinger for eierskap, selskapsledelse og kontroll av kommunalt/fylkeskommunalt eide selskaper og foretak, og Norsk anbefaling Eierstyring og selskapsledelse utgitt av Norsk utvalg for eierstyring og selskapsledelse.

Vi kan bistå med:

• Rådgivning ved etablering, fusjoner og oppløsning av selskaper

• Rådgivning ved valg av selskapsform

• Rådgivning ved utarbeidelse og revidering av selskapsstrategi, selskapsavtaler eller vedtekter

• Foredrag om eierstyring i praksis for folkevalgte, kommunale ledere, eiersekretariat og kommunerevisjon

• Rådgivning ved utarbeidelse av eierpolitikk, eierstrategi og eiermeldinger

• Evaluering av utøvd eierstyring ved en eller flere eiere

• Rådgivning ved vurdering av styrenes kompetanse

• Rådgivning ved sammensetning og funksjon av eierorgan

Styrearbeid

Verdiskapingen innen kommunale og fylkeskommunale selskaper er i betydelig grad avhengig av effektive og verdiskapende styrer. Styrets samlede kompetanse må vurderes og fortløpende være tema for endringer.

Rolleklarhet er svært viktig for å nå resultat og ha høy kvalitet. Styremedlemmer, styreleder og daglig leders rolleforståelse har stor betydning for styrets arbeid. En profesjonalisering av styrer skjer gjennom rekruttering, opplæring i styrearbeid og kontinuerlig forbedring av styrets arbeid. Vi har høy kompetanse som utviklingspartner for styret.

Vi kan bistå med:

• Styrekurs – åpne dagskurs eller internopplæring for ditt styre

• Gjennomprøvd og enkel metodikk for styrets egenevaluering

• Rådgivning til styreleder og daglig leder i rolleutøvelse og kontinuerlig forbedring av styrets arbeid

• Rådgivning om styrets kompetansesammensetning

Opplæring for styremedlemmer og styreledere

Verdiskapende styrearbeid forutsetter generell kompetanse i styrearbeid, bransjespesifikk kompetanse og prioritert kompetanse innenfor eksempelvis økonomi, juss, HR eller politiske prosesser.

Vi tilbyr opplæring i generell styrekompetanse som gir kunnskap om praktisk styrearbeid og juridiske rammer for styrets roller og ansvar. Tema i våre kurs er:

• Lover og forskrifter

• Rollefordeling mellom eier, styre og daglig ledelse

• Styrets funksjoner og oppgaver

• Praktisk styrearbeid og kjennetegn på godt styrearbeid

• Styrets egenutvikling

Opplæringen skreddersys som internopplæring. Vi legger her vekt på å gjøre oss kjent med styrets situasjon og tilpasse faglig innhold og eksempler for det enkelte styret. Vi tilrettelegger også for at flere styrer eller eiere kan samarbeide om kurs for flere selskapsstyrer.

Vi samarbeider også med KS Agenda, som arrangerer styrekurs på ulike steder over hele landet. Målgruppene for disse kursene er styreledere, styremedlemmer, daglige ledere, medarbeidere i kommuner og fylkeskommuner med ansvar for eierskap og tilrettelegging for styrerekruttering og god eierstyring.