Rett kompetanse på rett plass i barnehage - slik møter vi fremtidens behov?


I dagens samfunn er barnehagen en av de viktigste arenaene for barns trivsel, utvikling og læring. Men for å sikre kvalitet og tilpasningsevne i barnehagene, er det avgjørende å ha riktig kompetanse på plass.

Hvorfor er riktig kompetanse i barnehagene så viktig? 

En godt fungerende barnehage er avhengig av kvalifiserte ansatte som kan håndtere en stadig mer kompleks arbeidshverdag. Økt mangfold, krav til pedagogisk innhold og tilrettelegging for barn med ulike behov krever at de ansatte har både faglig dyktighet og tilpasningsevne. Samtidig står barnehagesektoren overfor en tøff konkurranse om kvalifiserte medarbeidere. Strategisk disponering av kompetanse fordrer et lederskap som identifiserer potensiale i sine medarbeidere knyttet til oppgavene som skal løses i det daglige arbeid. Det som utfordrer barnehagesektorer og mobilisering av eksisterende kompetanse er flere drivere:

  • Barnehagesektoren har hatt en stabil prosentandel årsverk knyttet til sektoren de siste tre årene, dette til tross for innføring av bemanningsnorm.

  • Barnehagesektoren har et nasjonalt nivå på 8% knyttet til sykefravær

  • Barnehagesektoren har en stabil turnover på 13,4% de siste årene som representerer at det «alltid» er noen som slutter i løpet av året.

  • Barnehagesektoren har en svak økning heltidsandel (nasjonalt nivå) på 71% som representerer at 7 av 10 stillinger er 100%

  • Barnehagesektoren har en svak økning i gjennomsnittlig stillingsstørrelse (nasjonalt nivå) på 88%.

  • Undersøkelse som er gjort i barnehagesektoren viser at tjenesten er preget av en flat struktur når det gjelder hvem som utfører hvilke typer arbeidsoppgaver, f.eks. kan dette knyttes til at pedagoger utfører arbeidsoppgaver som andre kunne utført, mens det er mange ufaglærte som utfører pedagogisk arbeid. I dette kan det forstås at det skjer en overleveranse og underleveranse av oppgaver sett i perspektiv av kompetanse

Hvordan kan vi løse dette? 

Ved å arbeide målrettet med eget innsiktsarbeid kan man identifisere styrker og svakheter i dagens kompetanse – hvordan ser egentlig dagens utførelse av alle arbeidsoppgaver? Hvem gjør egentlig hva? Og til hvilken tid? Når man får et overblikk over hvordan ressurser og kompetanse blir brukt vil man også evne å se mulighetsrom på hva man faktisk kan gjøre og iverksette for å forbedre arbeidshverdagen. 

Vi har sammen med KS-Agenda utviklet et kurs som kombinerer teoretisk innsikt med praktiske oppgaver, slik at deltakerne umiddelbart kan begynne å bruke det de lærer i egen organisasjon. Gjennom workshops, erfaringsdeling og individuell veiledning får deltakerne muligheten til å jobbe med egne prosjekter og utfordringer. 

 Hva kan du forvente?

Dette kurset gir deltakerne verktøyene de trenger for å styrke barnehagen både på kort og lang sikt. Gjennom kartlegging av dagens situasjon, analyser av fremtidige behov og utvikling av strategier, lærer deltakerne hvordan de kan planlegge for bærekraftig drift og kvalitet i tjenestene. 

Les mer og meld deg på her.

Ta kontakt med Jo Fiske på jo.fiske@ks.no eller Stephanie Helland på stephanie.helland@ks.no

Previous
Previous

Kulturskolen i fremtidens kommune

Next
Next

Forvaltning og tildeling av tjenester - lederutviklingsprogram