Helhetlige tjenester til barn og unge «Samstemt – koordinert og samhandlende»

Helhetlig- og tverrfaglig ledelse har stor verdi for barn, unge og deres foresatte som har behov for tjenester på tvers av organisasjonen.

Nasjonale myndigheter fremhever at skal man lykkes med de høye ambisjoner for arbeid med barn og unge vil det kreve tverrfaglig- og tverretatlig samarbeid og samhandling.

Stadig flere barn og unge har bruk for tjenester på tvers av fagpersoner, sektorer, avdelinger og myndighetsområde i norske kommuner. En del opplever mangel på sammenhenger i sin kontakt med kommunen, og det påvirker både kvalitet, brukertilfredshet, medvirkning, folkehelse og økonomi.

Det stilles store krav til kommuner for å organisere og lede tverrfaglige og helhetlige tjenester for barn og unge. Det trengs styringsverktøy og tydelig helhetligledelse hvor lederne i gjensidig avhengige organisasjoner leder det tverrfaglige arbeidet og skaper sammenhenger. Den felles ledelsesmuskelen må trenes.

Basert på vår erfaring med utfordringene i kommunene har vi utarbeidet et utviklingsprogram som kan skreddersys din kommunes konkrete utfordringer. Målet er å styrke ledernes evne til å håndtere kompleksitet på tvers av sektorer eller avdelinger. Dette krever at vi utfordrer dagens modeller, kulturer og strukturer, både i ledelse på det daglige og strategiske nivået. Det krever også kompetanse til å lede i en sammenheng hvor samarbeid, fleksibilitet og samordning står sentralt.

Innholdet i programmet Helhetlige tjenester til barn og unge «Samstemt – koordinert og samhandlende» er utviklet for å gi ledere og medarbeidere de verktøyene de trenger for å håndtere sammensatte utfordringer. Programmet setter søkelys på følgende nøkkelområder:

  • Barnets beste og medvirkning: Hvordan samhandle til det beste for barnet og deres foresatte?

  • Ledelse i helhetlige- tverrfaglige tjenester: Hvordan lede i en organisasjon med sammenheng og tverrfaglighet hvor vi er gjensidig forpliktet til hverandre som en forutsetning for felles oppgaveløsning?

  • Samarbeid på tvers av sektorer eller avdelinger: Hvordan styrke den relasjonelle kapasiteten mellom ulike profesjoner og kompetanser for å sikre helhetlige tjenester og øker mestringsfølelsen.

  • Fra mål til tiltak. Er vi omforent om målet og hvordan vet vi at vi har de rette tiltakene slik at vi gjør de rette tingene til rette tid på riktig måte.

  • Involvering og kommunikasjon. Har vi den samme forståelse av felles fokus og gjør vi som vi sier?

  • Veien videre. Har vi de rette møtene, tiltakene, hva skal vi absolutt slutte med eller begynne med?

Dagens økende kompleksitet i tjenestene, nye reformer og lover, forventer og krever mer enn tradisjonelle tilnærminger. Det handler om å bygge opp en forandringskapasitet på flere nivå om man skal lykkes med å gjennomføre nasjonale reformer, lovkrav og brukernes behov til daglig praksis. Det handler om å bygge opp en omforent utviklingsorientert samskapendepraksis for å mestre de mange dilemmaer kommuner står ovenfor. 

Som første forutsetning for rett gjennomføring av endringsarbeidet ligger behovet om god lederforankring og at endringsarbeidet er forstått og akseptert av alle som er involvert. Kommunens evne til å skape tillit, mobilisere innbyggerens ressurser, og bidra til trygghet kan være avgjørende for både prosesser og praksis.

Samstemt – koordinert og samhandlende handler om mer enn å levere tjenester; det handler om gjensidige forpliktelser som lagspiller hvor både barn, unge, foresatte og medarbeidere i ulike profesjoner uavhengig av strukturer opplever å være en del av akkurat dette laget.

Ønsker du å vite mer om hvordan vi kan tilrettelegge et program i din kommune ta Kontakt — KS Konsulent AS

Previous
Previous

Tildeling av tjenester

Next
Next

Myter om ledelse