Tildeling av tjenester

Fra stollek til koordinert og helhetlig

Tildeling og saksbehandling er inngangsporten til kommunens tjenester. Valgene som tas her, utløser personellmessige og økonomiske kostnader, påvirker kvaliteten på tjenestene – og ikke minst, livskvaliteten til tjenestemottakere og innbyggerne. Ledelse med fokus på samarbeid og koordinering er nøkkelen.

Basert på vår erfaring med utfordringene i kommunene har vi utarbeidet et utviklingsprogram som kan skreddersys din kommunes konkrete utfordringer. Målet er å styrke ledernes evne til å håndtere kompleksitet på tvers av sektorer og i åpne strukturer. Dette krever at vi utfordrer dagens modeller og strukturer, både i ledelse på det daglige og strategiske nivået. Det krever også kompetanse til å lede i en sammenheng hvor samarbeid, fleksibilitet og samordning står sentralt.

Innholdet i programmet "Endringsledelse med fokus på samarbeid, koordinering og effektiv oppgavedeling– å lede i åpne strukturer" er utviklet for å gi ledere de verktøyene de trenger for å håndtere sammensatte utfordringer. Programmet setter søkelys på følgende nøkkelområder:

  • Tildeling – det første møtet. Hvem påvirker forventningene?

  • Samarbeid på tvers av sektorer: Hvordan fremme samarbeid mellom ulike profesjoner, frivillige, brukere og pårørende for å sikre helhetlige tjenester.

  • Koordinering av komplekse tjenester: Å utvikle evnen til å koordinere tiltak på en måte som minimerer inngripen og maksimerer mestring.

  • Ledelse i åpne strukturer: Hvordan lede i en organisasjon med få faste grenser mellom tjenestene

  • Juridiske problemstillinger: Hvilke juridiske problemstillinger er de viktigste?

Dagens økende kompleksitet i tjenestene krever mer enn tradisjonelle tilnærminger. Det er behov for økt koordineringskompetanse, utvikling av nye metoder innen tildelingsfunksjonen, samt styrket teamledelse. I en tid med høyere forventninger til kommunen, presset kapasitet og stadig mer komplekse oppgaver, blir samhandling mellom profesjonelle aktører, sektorer, frivillige, brukere og deres pårørende avgjørende.

Vi ser ofte at tjenester tildeles fra en forhåndsbestemt "meny". Hver tjeneste representerer også en inngripen i den enkeltes liv, som både kan forbedre og forringe livskvaliteten.

Kommunens evne til å skape tillit, mobilisere innbyggerens ressurser og nettverk, og bidra til trygghet kan være avgjørende. Den kompetansen som kommunen viser i «det første møtet» legger grunnlaget for hele forløpet. Intern samhandling, identifisering av nettverk, og inkludering av frivillige og andre aktører – hvor effektivt dette håndteres, er avgjørende for at rett tiltak kommer på rett plass til rett tid. Dette bygger innbyggerens tillit til kommunale tjenester.

Brukernes behov må i større grad løses på tvers av strukturelle enheter. Ledere må lede i åpne strukturer som utfordrer dem til å utvikle et lederskap preget av samarbeid både mellom sektorer og kommunale enheter. Samskaping av morgendagens lokalsamfunn handler om mer enn å levere tjenester; det handler om å støtte opp om det gode liv.

Ønsker du å vite mer om hvordan vi kan tilrettelegge et program i din kommune ta Kontakt — KS Konsulent AS

Previous
Previous

Heltid, bemanning og turnus

Next
Next

Helhetlige tjenester til barn og unge «Samstemt – koordinert og samhandlende»