Internkontroll - i spenningsfeltet mellom kontroll og tillit
Kontinuerlig forbedring, medarbeiderskap og mestringsorientert ledelse er fremtredende i en organisasjon som lykkes med en god intern kontroll. KSK bistår kommuner i ulike prosesser med å utvikle kultur for god internkontroll.
I januar 2022 fikk vi anledning til å innlede på seminar for kommunedirektørens ledergruppe i Øvre Eiker. Tema var internkontroll, i spenningsfeltet mellom kontroll og tillit. Kommuneloven har skjerpet kravet til kommunedirektørens ansvar for en tilstrekkelig internkontroll, og mange kommuner har derfor dette på agendaen nå. Gjennom veilederen Orden i eget hus har KS gitt kommunene et viktig verktøy i arbeidet med internkontroll i egen kommune.
Også i Øvre Eiker har de jobbet seg igjennom veilederen og satt seg inn i de anbefalingene som KS gir.
For oss i KS-konsulent er det viktig at intern kontroll finner sin naturlige plass i tett tilknytning til ledelse og styring. Å sette av tid til å reflektere over hva vi gjør, og hvordan vi gjør det med fokus på forbedringspunkter, vil gi grunnlag for felles ledelseskraft.
Internkontroll består av tre dimensjoner:
Kontinuerlig forbedring i tjenestene
Som sikkerhetsnett for å hindre uønskede hendelser
Som dokumentasjon på om vi har fulgt lover og regler og gjort vårt beste, dersom det skjer en uønsket hendelse.
Kontinuerlig forbedring, medarbeiderskap og mestringsorientert ledelse er fremtredende i en organisasjon som lykkes med en god intern kontroll.
“Timene sammen med Bente i KSK var veldig nyttige for oss i vårt pågående arbeid med internkontroll. Vi fikk bekreftet at kultur er viktig for god internkontroll, relasjon og tillit mellom ansatte og ledere, og mellom politikk og administrasjon. Dette har alle ansvar for å jobbe med og utvikle. Et internkontrollsystem som sådan bidrar med fakta og dokumentasjon – men er ikke nok for å utvikle kultur for forbedring og åpenhet om hendelser.”