Læring, deling og nettverksbygging

Læringsnettverk for tjenester til personer med utviklingshemming

«Gjennom nettverket har vi fått bedre oversikt over egen ressursbruk og økt bevissthet om prioriteringer. Tjenesteanalysen er et godt verktøy.»
Sitat fra deltakerkommuner i evaluering av nettverk 1 og 2

Helse og omsorgstjenester til mennesker med utviklingshemming er et stort område målt i tal brukere, tilsette og ressursbruk. Tjenesteområdet er preget av stor kompleksitet, og det her er lite offentlig statistikk kommunene kan bruke i planlegging, styring og ledelse. KS og KS Konsulent (KSK) arrangerer derfor læringsnettverk på dette området. I 2024- 25 pågår det to nettverk, et i regi av i KS Vest og et i regi av KS Innlandet.

Tjenesteanalyse
Hovedmålet med læringsnettverkene er å gi kommune mer innsikt i egen ressursbruk og kvalitet på tjenestene. Kommunene får kunnskap om hva som kan påvirke ressursbruken, og «nivået» på tjenester sammenliknet med andre kommuner.  Kvalitet blir målt gjennom kvalitetsindikatorer og informasjon fra undersøkelser blant pårørende og tilsatte.

Innhentet informasjon blir satt sammen til en tjenesteanalyse som beskriver og analyserer ressursbruk, dekningsgrader, enhetskostnader og kvalitet. Analysen kan brukes i den enkelte kommune som grunnlag for utvikling av tjenestene fremover.

For å sikre forankring og bredde i arbeidet deltar kommunene med representanter fra kommunedirektøren sin ledergruppe, tjenesteledere, fagpersoner og ressurspersoner på personal og økonomi. Kommunene har også sikret nødvendig forankring mot politisk ledelse, bruker- pårørendeorganisasjoner og tillitsvalgte - og verneapparatet.

Felles kompetanseutvikling
Å delta i læringsnettverket gir kommunene et bedre kunnskapsgrunnlag for fremtidig planlegging og dimensjonering av tjenestene. I tillegg får kommunene mulighet å dele kunnskap med hverandre og etablere nettverk på tvers.

Metode og samarbeidsparter
Læringsnettverkene går over 1,5 år. Det er 5 samlinger som veksler mellom faginnlegg, presentasjoner fra deltakerkommunene og arbeid i grupper. Mellom samlingene har kommunene mulighet til å få veiledning fra KS eller KSK. 

Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU), Utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) og Statsforvalteren er viktige samarbeidsparter.

Deltakerkommuner

Nettverk 1 (2022-23): Hå, Klepp, Sola, Gjesdal, Strand, Sauda, Ullensvang og Bømlo
Nettverk 2 (2022-23): Stad, Stryn, Kinn, Sunnfjord, Høyanger, Årdal, Voss, Alver og Askøy
Nettverk 3 (2024-25): Tysvær, Stord, Osterøy, Bremanger, Luster, Sveio og Nittedal
Nettverk 4 (2024-25): Hamar, Nordre Land, Stange, Trysil, Østre Toten, Nord-Aurdal, Os/Røros og Rakkestad

Har din kommune behov for bistand på dette området? Ta kontakt med oss Kontakt — KS Konsulent AS

Previous
Previous

Digital lederveiledning for ledere i kommune og fylkeskommune

Next
Next

Lærdal kommune – Sikkerhet og beredskapsarbeid, kriseledelse og psykososialt kriseteam