Er flere stillinger svaret på utfordringen i det kommunale barnevernet?
Barnevernet i Norge er i utvikling. Tidlig innsats, økt medbestemmelse, kompetanseheving og effektiv oppgaveløsing er viktige elementer i denne utviklingen.
Barnevernsreformen, også kalt oppvekstreformen, trådde i kraft 1.1. 2022. Denne stiller store krav til omstilling både innad i barneverntjenesten og i hele oppvekstsektoren. KSK har bistått mange kommunale barneverntjenester de siste årene, og erfart at hovedutfordringen sjelden er mangel på stillinger.
Seniorrådgiver Svein Sivertsen, som også er fagansvarlig for barnevern i KSK har utfordret problemstillingen i en artikkel i FONTENE – les den her.
“Jeg mener at barnevernsledere i for liten grad utnytter handlingsrommet de har som ledere til å gjøre radikale grep for å forebygge sykefravær og redusere arbeidspresset til ansatte i kommunalt barnevern», sier seniorrådgiver Svein Sivertsen.
Oppskriften hans inneholder tiltak under tre punkter:
Meldinger som går til undersøkelse
Undersøkelser som går til tiltak
Saksopprydding knyttet til den enkelte kontaktperson
Det første punktet handler om hvilke barn og familier som skal defineres inn og ut av barnevernet. Her må ledere ta grep for at ikke terskelen legges for lavt, mener Sivertsen. Samtidig må kommunene utnytte oppvekstreformen og styrke det forebyggende arbeidet. Det vil føre til at flere familier får hjelp tidligere, og barnevernet vil motta færre bekymringsmeldinger.
Les også intervju med Svein i FONTENE her.